CEBU’dan

Sevgilerle…

Cebu City’de 3 gun kaldiktan sonra, yeni bir kesif adina Bohol Adası’na gectik.   Bohol ulkenin 10 buyuk adasindan biri. Hizli Feribot veya SuperCat katamaran ile 1,5 saatde adanin merkezi Taglibaran’a ulasiyorsunuz..  Adalar haritada ufak ufak gorulmesine ragmen, adaya vardiginizda yeni bir ulkeye geldiginizi saniyorsunuz. Kalabalik bir trafik, hava kirliligi, gurultu sizi hemen ayak basar basmaz iskelede karsiliyor. Yanlis bir yerde oldugunuz izlenimine kapiliyorsunuz. Fakat adalarin iclerine kadar ilerlediginizde sukuneti bulabilirsiniz. Palmiyeler, inci beyaz plajlar sizi hemen kucakliyor. Merkezden ne kadar uzaklasirsaniz o kadar guzel yerler karsiniza cikiyor. Tek problem ise transport icin iyi bir arac bulamamak. Taksi cok nadir ve en az 20 – 30 km lik guzergah yapmanizi gerektirecek mesefelere 1200 Peso   (40 Peso=1 USD) harcamak zorunda kaliyorsunuz. Halk tipi minibuslar ise cok dolu ve de guvensiz. Bir denememizde sofor yanina oturmustum, vites kolu soforun elinde kaldi ve araba stop etti ve hic bir sey olmamis gibi tekrar kolu yerine yerlestirip yolumuza devam ettik. Arabanin benzin deposu ise bir su bidonu olup benim ayaklarimin yaninda duruyordu. Bir diger transporter ise taksi motorsikletler, cok daha riskliler. Rent a car israrla aramamiza ragmen bulamadik. Soforu kendinden kiralik minibuslar var, daha cok grup geziler icin ideal. Kisaca bu buyuk Bohol Adasi’nin tum guzelliklerini goremeden ve bu adanin en iyi resortu olan Bohol Beach Club’da iki gece kaldiktan sonra adadan resmen kactik. Bir tripod motorsiklet ile Tarsier’i gormege gitmeden de edemedik. (Bakiniz 45.000.000 yillik bit tur, mini maymun, gece yasar ve avlanir, basini 180 derece dondurebilir.)

Sabah saat 11.20 deniz otobusu ile once Cebu City’e, oradan otobusle 1 saatde Danao City’e geldik. Danao City’den Camotes Islands’a Feribot bulduk. Bu feribotlar bizim Bozcaada’ya calisan feribotlara cok benziyorlar, 30 yil daha eskiler ve biraz daha kucukler. Feribotla yol alirken hava tamamen kara bulutlarla kaplandi ve siddetli saganak yagmur esliginde yolumuza devam etmek zorunda kaldik. Dalgalar ve gorus mesafesi azligi hizimizi bir hayli kesti. Hava sicakligi 26 civarinda degil de 0-5 gibi olsaydi, kendimizi Irlanda denizlerinde yol katediyor sanabilirdik.  Gece karanliginda ve yagmur altinda, 2 saatlik yolun bitiminde Consuleo iskelesine ulastik. Kalacagimiz yere bizi goturecek taksi veya dolmus yoktu, sadece bir kac taksi-motobike vardi ki onlar da biz dusunurken, kendi yolcularini alip iskeleden uzaklastilar. Bereket versin yolculuık sirasinda tanistigimiz bir adali bey bize yardimci oldu. Restoran ve dukkan calistiran ve bizim kalacagimiz bolgede yasayan kuzeni Nena ile tanistirdi. Nena’nin Cebu’dan  yuklerini almaga gelecek kamyoneti bize de care oldu ve resortumuza ulastik.

Bu ada, 2007(daha once geldigimiz yil) den bu yana hic degismemis, sakin ve kucuk bir ada (dort kucuk adadan olusmus bir takim ada aslinda) Cok az yabanci  turist var. Genelde kendi hayatlarini, kendince basit surdurmege calisan citfci ve balikci ailelerinden kurulu bir koy. Havayi kirletecek bir neden yok ve cevre temizligi konusunda odulleri olan bir cografi bolge. Hala denizden bol balik geliyor, taze balik satan pazarlarinda asla ciftlik baligi yok. Palamuta benzer bol baliklari, cok da ucuz ve taze gunluk olarak bulunabiliyor. Bunun yani sira mercan ve sinarit benzeri baliklari da var. Kucuk baliklar ise o kadar cok ki onlari kurutup, kuru fasulye gibi corbalarini yapiyorlar veya sebze corbalarina katiyorlar. Bol karisik sebze yemekleri var. Tatli kirmizi patates, kabak, biber, patlican, fasulye, bamya ilk gozlenen sebzeler. Pirinc ve misir adanin ayrica iki vazgecilmezi. Meyvalara gelince, dunyanin en guzel mangolarini burada yedik. Ananas, karpuz ve papaya da cok tuketilen meyvalarin basinda geliyor. Icki olarak en cok rom ve bira tuketiliyor. Sarap bulmak bu adada cok kolay degil. Yine de iki siseCalifornia, made inUSA, produced for Canada kirmizi sarap, merkezde bir bakkalda buldum. Hic de fene cikmadi, icerken bizim Bozcaada’da hala bu seviyede sarap neden yapilamiyor diye ic gecirdim. Tabii Kaliforniya’da bu isin okullari var. Bu sarap buralara kadar gelebiliyor,

Avustralya veNew Zealand saraplarla rekabet edebiliyor. Bilemiyorum belki de bir hayir kurumu adina da gelmis olabilir, cunku Kanada icin uretilmis olmasi ve ucuza satilmasi ilgincti, 220 Peso/sise.

Internet Cafe, PTT, Eczane, supermarket gibi ihtiyaclar sadece adanin merkezi San Fransisco’da var ve  kaldigimiz yere 12 km. uzaklikta. Vasita bulmak burada da bir hayli zor, Bir seferinde misir ve pirinc cuvallarinin ustunde donmek zorunda bile kaldik.

Dogrusu  bir tasrali gibi yasamayi secen icin burasi bir cennet. Modern Dunya’nin lukslerine alismis birisi icin ise hic uygun degil tabii. Onlar boyle yerleri mutlaka grup turlarla gezmeli gormeli.

Cebu City ise son derece modern bir kent olmus. Cok sayida buyuk AVM mevcut ve ne isterseniz bulmak mumkun, tam bir Modern Dunya kenti. AVM merkezlerde cok temiz modern klinikler ve de Breast Feeding Istasyonlar mevcut. Marka fiatlar  asagi yukari ayni. Sadece yiyecek, icecek ve benzin fiatlari bizim fiatlarin yarisi kadar. (Saglik kurumlarinda, ozelde fiatlar ne  arastirmadim)

Camotes’den ilk gun notlari:

Bugun Consuelo’da Market var, yani koylu pazari.  Ufak bir bakkalda, mango sordugumuzda, bugun Consuelo Pazari’na gitmemiz onerildi. Hemen yola koyulduk.Yaklasik 4 km. mesafede. Yolda sepetli bir motorsikletli bizi sepetine aldi. 15 dk sonra Pazar yerine ulastik. Yadirgadigimiz bir koku bizi girisde karsiladi. Kisa surede bunun kurutulmus balik reyonlarindan geldigini anladik. Taze baliklar da tablalari susluyordu. En taze baliklar yine Palamut ve Mercan tarzinda olanlardi. En pahali balik 100 Peso olup, bizim Lagos renginde olandi ve kesin 1kg’a yakindi. Aksama resort restoranina taze balik siparisi verdigimizden, pazardan balik almayi dusunmuyorduk. Siparis vermemis olsak pazardan alir ve resort ahcisina pisirtebilirdik. Hemen meyvalara yoneldik. 2 adet kocaman ve siyah renkli yumusak-olgun avakadoyu sepetime attim. Ayrica 10 adet yerli ufak muz ve yine 10 adet kirmizi topac benzeri, tadi elma gibi olan, adini telafuz edemedigim(Bakiniz Hotel Garden fotolarinda agacdaki kirmizi meyva) sepete koydum. Hepsi icin 45 Peso odedim, yani yaklasik 1 USD veya 1.5 TL. Bu kirmizi meyvelerin birinden kirmizi beyaz kusaklari olan 1 cm uzunlukta cok kibar bir meyva kurdu cikti. Ne cok sevindim bilemezsiniz. Bu urunun organik oldugunun da kesin kanitiydi. Yillardir meyva kurdu gormemistim. Bir meyvayi boyle bir sirin canliyla paylasiyor olmanin da buyuk hazzini yasadim. Karanlikda yiyor olsaydim onu da sistemime dahil edecektim. Bu kadar dogalliga zamanimizda kimse tahammul edemez. Tirtil yemeyi igrenckabuledenbir kultur insani olarak onu kazara yutmamis olmama sevindim, belki de bir lezzeti veya cok onemli bazi amino asitleri kaybetme pahasina. (Kocabas hayvanlarin ekosistemi ne de cok kirlettikleri gercegi bir gun kavrandiginda, insanlar bu cevreyi ve planeti kurtarabilmek icin bocek ve tirtilllari gida sanayinin onemli bir parcasi haline getirecektir. O gunler cok da uzakda degil.  Onbinlerce bocek ve tirtil cesidi olup, en az 120 tanesinin cok lezzetli oldugu kanitlanmis ve hala bir cok ulus insani tarafindan da afiyetle tuketilmektedir, tuketebilenlere ne mutlu.) Aksam, resortda, tam zamaninda saat 18.00 de baligimizi izgara yapilmis olarak bize servis ettiler. Bekledigimden de taze ve lezzetli cikti. Karninda taze sarimsak sogan zencefil vs. otlar tikiliydi. Oysa baligin bu karin bolgesinde en ufak bir bayat koku yoktu. Genelde kotu restoranlarda kotu baliklar icin bu islem kamuflaj amacli ve abartili yapilmaktadir. Baliklari iyi tanimadigimiz icin 0.5 kg luk tek balik siparis etmistim. Baligi tadinca daha fazla siparis vermemis olduguma hayiflandim. Fiatini da konusmamistim, hesap geldiginde daha da sasirdim, 200 Peso idi, bizim paramizla 7.5 TL.  Baligin lezzeti, Gokceada’da yedigimiz deniz sinaritleri gibiydi. Bu baliklari her gun bulamayacagimiz kesin, ama burada baliksiz kalmayacagimizi anlamis olduk. Damak tadimiza uyan baska da yemek yok, balik yoksa sebze corbasina kalirsiniz veya nodul kasiklarsiniz. Plain rice da ekmek yerine gecer. Cok turist olmadigi icin acik bufe yapmiyorlar ve listeden secmek zorunlulugu var. Listedeki her sey de servis edilebilir degil.Cok yemege duskunler icin Camotes’e gelmek iyi bir secim degil.  Camotes temiz havasi, temiz denizi, plaji ve golu(LakeDanao) ve de sakinligi icin tercih edilir. Burada eksoz ve endustri gazlari yoktur, sonuna kadar acilmis muzik yayinlari yapilmaz. Gece sarhos naralari atilmaz. Insanlar erkenden yatarlar ve sabah 5 de horoz sesleri ile kalkarlar. Uykunuzu saglikla alirsiniz. Cep telefonu da cekemedigi icin, uykunuzu kimse bolemez. Gece hayati yoktur, gece olunca uyursunuz. Sabah erkenden serinlige kalkarsiniz. Gunun nasil da dimmer tarzinda aydinlandigina tanik olursunuz. Gece avindan donen balikci teknelerini seyre dalarsiniz. Kahvaltinizi erken aldiginizdan, ogle yemegine acikmis olarak baslarsiniz. Ogleden sonra sicak bastirinca siesta zamanidir. Siesta sonrasi deniz icin en uygun zaman olabilir. Sabah ve aksam saatleri uzun yuruyusler icin cok uygundur. Orman icindeki patika yollar sizi kucuk koylere cikarir. Koy hayatini surduren insanlarin gunluk islerine, kecisine, domuzuna, inegine, tavuklarina nasil da baktiklarina imrenirsiniz. Topragini eski usul karasabanla suren ciftciye sasirirsiniz. Pencerelerde veya bahce kapilarinda sizi minik cocuklar karsilar ve sizi merakla izlerler, siz de onlarin fotograflarini cekmek icin can atarsiniz. Yuruyusunuzu surdururken ilk defa gordugunuz cicek, kelebek ve kuslara da rastlarsiniz. Renklerine hayran olursunuz. Hemen foto kolleksiyonunuza almak istersiniz ama cogu zaman kacirirsiniz, fakat hafizaniza bazen oyle bir kayit olur ki unutmak mumkun degildir.

Advertisements

About JEA

Istanbul / TURKEY
This entry was posted in Living in an island. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s